Copyright van de toekomst: wat betekenen blockchain en NFTs voor het auteursrecht en de muziekindustrie?

Gepubliceerd op 3 maart 2021 om 17:33

De elektronische muziek producer 3LAU heeft recent voor het recordbedrag van $11.6 miljoen een aantal non-fungible tokens (NFTs) verkocht. De verkochte NFTs waren in dit geval 33 digitale albums die allemaal verkocht werden als unieke tokens. De albums bevatten bijvoorbeeld een speciale vinyl editie van een muziekalbum, nog niet uitgebrachte muziek en één nummer werd verkocht voor het bedrag van $3.6 miljoen. NFTs kunnen door artiesten en kunstenaars gebruikt worden voor inkomsten nu door de coronacrisis de inkomsten uit optredens gestagneerd zijn. Nu vraagt u zich waarschijnlijk af: wat zijn deze NFTs en waarom zijn ze van belang voor artiesten? Om deze vraag te beantwoorden moeten we hiervoor kijken naar de werking van de blockchain om de toepassing van NFTs beter te begrijpen. Vervolgens wordt gekeken naar de impact van de NFT's op de bescherming en exploitatie van auteursrechtelijke beschermde werken in de muziekindustrie.

Wat is ook alweer de blockchain?

De blockchain is een gedistribueerde database waarin verschillende transacties worden vastgelegd. De bekendste toepassing van blockchain is de cryptocurrency Bitcoin. De database wordt decentraal beheerd, wat betekent dat elke deelnemer hetzelfde exemplaar heeft van de database. Transacties worden door het peer-to-peer netwerk goedgekeurd. De goedgekeurde transacties worden vervolgens in de blockchain vastgelegd in zogenaamde "blokken". Als een transactie eenmaal is toegevoegd aan de blockchain kan deze transactie niet meer gewijzigd worden. Dit zorgt voor vertrouwen binnen het netwerk. Zo legt de Nederlands DJ Hardwell de intellectuele eigendomsrechten van zijn muziek vast op de blockchain. Hierdoor kan men er vanuit gaan dat hij ook daadwerkelijk de rechtmatige rechthebbende is van zijn muziekrechten. Het toepassen van smart contracts op de blockchain opent vervolgens weer nieuwe deuren voor artiesten.

Wat zijn smart contracts?

Een smart contract is een computer protocol om digitale transacties te verifiëren, te faciliteren en uit te voeren. Een smart contract is een zelf uitvoerende overeenkomst op basis van de programmeercode. Smart contracts kunnen ervoor zorgen dat er geen tussenpersoon meer nodig is om een contract of een bepaalde handeling uit te voeren. Zo kunnen smart contracts door artiesten gebruikt worden op de blockchain. Op het moment dat een artiest een bepaald muzieknummer vastlegt en hier vervolgens een smart contract aanhangt, kan een derde gebruik maken van het nummer als er aan de voorwaarde van het smart contract voldaan is door bijvoorbeeld een bepaald bedrag in cryptocurrency te betalen. Hierdoor wordt de artiest direct betaald en is de tussenkomst van een partij zoals Buma/Stemra niet meer nodig.

Wat zijn NFTs?

Zoals in de inleiding besproken heeft de artiest 3LAU een aantal NFTs uitgegeven en dit heeft hem een behoorlijk bedrag opgeleverd. NFTs zijn non-fungible tokens waarbij de token op de blockchain een unieke waarde vertegenwoordigt. Er is er maar één van. Ze kunnen als bewijs dienen voor het eigendom en authenticiteit binnen het netwerk van de blockchain vanwege de unieke identificatie. Denk hierbij aan een digitale vorm van een kunstwerk. Door het kunstwerk digitaal vast te leggen in een NFT op de blockchain kan er bewezen worden dat er sprake is van een origineel kunstwerk van een bepaalde kunstenaar en dat deze uniek is. De NFT kan niet gekopieerd worden niet worden opgedeeld. Dit kan ook worden gedaan met muzieknummers of albums. De NFT zorgt ervoor dat het vaststaat dat er sprake is van een uniek muzieknummer. 

De impact van NFTs op de muziekindustrie

Het uitgeven van muzieknummers in de vorm van NFTs op blockchain opent een nieuwe inkomstenstroom voor artiesten. Zo kunnen NFTs als digitale verzamelitems worden uitgegeven. Dit doen artiesten ook in de "echte" wereld zoals de Amerikaanse rapgroep Wu-Tang Clan die één fysiek exemplaar van een album uitbracht waar vervolgens $2 miljoen voor werd betaald. Deze unieke exemplaren kunnen ook digitaal worden uitgegeven door artiesten doordat de werking van NFTs dit mogelijk maakt. Vervolgens kan er met de hulp van een smart contract een bepaalde "resell" voorwaarde aan de NFT worden gehangen. Dit betekent dat nadat de artiest de NFT heeft overgedragen aan bijvoorbeeld een fan en deze fan de NFT weer wil doorverkopen, de artiest over elke verkoop van de NFT een bepaald percentage krijgt over het verkoopbedrag. Dit levert een passieve inkomstenstroom op voor artiesten.

Royalties

Een andere toepassing van NFTs die nu onderzocht wordt is de mogelijkheid om fans of andere geïnteresseerden een deel van de toekomstige royaltyrechten te laten kopen. De Israëlische artiest Guy J heeft als eerste op het blockchain netwerk van Rocki het recht op het ontvangen van royalties van een bepaald muzieknummer verkocht aan de hoogste bieder voor het bedrag van $26.000. De hoogste bieder ontvangt nu de toekomstige inkomsten die worden gemaakt met het muzieknummer maar kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen de NFT weer door te verkopen voor een hogere prijs en daar profiteert de artiest dan ook weer van. Hoe dit juridisch kloppend kan worden gemaakt moet nog verder worden onderzocht.

 

Aangezien de onderwerpen blockchain, smart contracts en NFTs vrij nieuw zijn in de muziekindustrie worden er binnenkort nog twee blogs gepubliceerd waarbij bepaalde toepassingen nader onderzocht worden. De twee onderwerpen die apart worden besproken zijn het buitenspel zetten van tussenpartijen zoals Buma/Stemra en Spotify waarbij smart contracts en cryptocurrency een grote rol kunnen spelen en het marginaliseren van de rol van platenmaatschappijen en publishers doordat de artiest de mogelijkheid heeft om gebruik te maken van NFTs.

Juridisch advies nodig op het gebied van het ICT-recht?

Blockchain NFT copyright auteursrecht

Reactie plaatsen

Reacties

Monteiro
3 jaar geleden

Ik heb zojuist jullie blog gelezen die gepubliceerd is op 3 maart 2021 om 17:33 uur. Er zouden binnenkort nog twee blogs worden gepubliceerd waarbij bepaalde toepassingen nader onderzocht worden inzake de rol van tussenpartijen zoals Buma/Stemra en Spotify. Zijn deze blogs al reeds gepubliceerd?

Ed Veldman
3 jaar geleden

Zou het ook mogelijk zijn om NFT's te verkopen op muziekevenementen?